Home Fototips

Phoca Gallery Tree Module

Willekeurige afbeelding

_dsc3431.jpg

Designed by:
SiteGround web hosting Joomla Templates
FOTOTIPS
Kwaliteit PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Administrator   
dinsdag, 03 november 2009 21:13

Kwaliteit
Kwaliteit wordt in de eerst plaats bepaald door de de fotograaf. Daarna is de kwaliteit van de lenzen het belangrijkste. Lichtmeten kunnen bijna alle Spiegelreflex camera's en de sluiter en programma's zullen de foto niet benadelen. De kwaliteit, scherpte, contrast en vertekening worden bepaald door het objectief. Koop dus niet de duurste camera met 2e rangs lenzen maar koop een goede camera, met de opties die je gebruikt met een goed objectief. Als je het verschil ziet ben je overtuigd!

 
Tropen PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Administrator   
dinsdag, 03 november 2009 21:12

Tropen
In de tropen regent het niet alleen maar is het over het algemeen een combinatie van vocht en warmte. Temperaturen van  34 graden en hoger en vochtigheid percentages van 90% en hoger. Het grootste gevaar dat je camera en lenzen lopen is een soort schimmel op de lenscoating, sluiter en of op de diafragmabladen. Wanneer een stuk metaal, dat erg koud is (komt uit een geairconditioneerde ruimte, zo in de buitenlucht komt beslaat het gelijk. In ernstige gevallen hangen er grote druppels aan. Aan de buiten kant is dit zichtbaar en kun je dit afvegen maar hetzelfde proces speelt zich af binnen in de camera, met de hierboven genoemde gevolgen. Om dit te voorkomen kun je het besten de arico in de auto uitlaten, en of rijden met open raam. De camera in de fototas langzaam aan de temperatuur laten wennen (dit kan echter wel een uur duren)

Daarin tegen kun je op je hotelkamer of in de auto uitstekend je apparatuur drogen bij de airco.  Het best is dan om alles open te bewaren, ook je camera openzetten als er tenminste geen film in zit, lensdoppen van je lenzen etc. Uiteraard in je cameratas voorzien van de nodige zakjes cilica gel om je apparatuur onderweg droog te houden. Hier voor in de plaats kun je ook droge rijst of theezakjes gebruiken.

 
Regen PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Administrator   
dinsdag, 03 november 2009 21:11

Regen
Fotograferen in de regen is geen pretje, maar soms is de situatie toch zo bijzonder dat je wel foto's wilt maken. Boottocht is Alaska en dan plotseling toch die walvissen of die orka's. Iets dichter bij huis edelherten in de bronstijd, herfst, regen etc. Mits je een onderwatercamera hebt moet je iedere camera zorgvuldig beschermen tegen regen. Een professionele body als de F5 en volgens mij ook de F100 zijn wel zo gefabriceerd dat je tegen een spat regen kunnen maar een regenbui gaat toch echt te ver.  
In heb 2 oplossingen in de praktijk getest die je eventueel zou kunnen gebruiken. Monteer de zonnekap op je lens en doe de camera en lens vervolgens in een plastic zak. Voor de lensopening maak je een keurig rond gat dat je met tape rond de zonnekap afplakt. Gebruik indien mogelijk je draad ontspanner en laat ook de zoeker vrij.  
De 2e oplossing is wanneer de camera op statief geplaatst is neem een vuilniszak, leg deze over de camera en lens heen (waarop nu ook de zonnekap gemonteerd is. Bind of plak de zak rond het statief vast.  Zorg er uiteraard voor dat de lensopening en en de zoeker vrij blijven. Ook hier kan ik aanraden om je draadontspanner e gebruiken. Uiteraard is het mogelijk dat er nog wel een druppel op de camera terecht komt deze dien je wel te verwijderen voor je de camera weer opruimt.

 
Zelfonspanner PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Administrator   
dinsdag, 03 november 2009 20:53

Zelfontspanner
Als je geen draadontspanner hebt of alleen een dure elektrische kan gebruiken dan biedt de zelfontspanner bijna dezelfde functionaliteit. Zorg er wel voor dat je de zoeker afdekt want sommige belichtingsmeters reageren ook op het licht dat vanuit de zoeker invalt, met als gevolg te donkere foto's .

 
Hitte PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Administrator   
dinsdag, 03 november 2009 21:10

Hitte
Temperaturen boven de 30 graden Celsius zijn geen uitzondering op vakantie en in de auto. Je camera kan hier prima tegen maar de films die je gebruikt kunnen er minder goed tegen. Er kan een kleursluier optreden. Dit wil je natuurlijk niet. Op zich zijn hoge temperaturen nog niet zo'n ramp maar waar je voor moet zorgen is dat de temperatuurschommelingen niet te vaak en te snel gaan. Laat je camera niet in de zon achter een ruit liggen. Bewaar je films niet zitruimte van de auto, maar in een volle koffer, doos onderin de kofferbak (De temperatuur loopt hier veel minder snel en minder extreem op) Wanneer je geen auto bij je hebt bewaar je film in je fototas, of in je binnenzak ( dicht op je lichaam varieert de temperatuur minder en is dus ook de bewaartemperatuur van de film constanter.

 
<< Start < Vorige 1 2 Volgende > Einde >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Valid XHTML and CSS.